Conflictul Israel-Palestina, pe scurt

Este un subiect destul de dificil si extrem de complex, atat istoric cat si religios. Am citit foarte multe lucruri legate de acest subiect si voi incerca sa exprim o opinie. Poate sa aduc o alta lumina asupra asa-zisului „popor al lui Dumnezeu”.

Palestina

Atat religios (Biblia, Tora, Coran) cat si istoric, acel teritoriu s-a numit Palestina si il vom gasi sub denumirea aceasta. Populatia predominanta era formata din triburi arabe cu diferite ocupatii specifice timpului la care ne raportam. Cum poate un popor nomad (cel evreu) sa fie „deposedat” de un teritoriu ? E o contradictie de termeni de la inceput. Poporul evreu era nomad si atat. Cred ca adevaratul geniu in aceasta ecuatie a fost Moise. Apare astfel, intr-un urias spatiu politeist, o religie noua, cu o idee absolut noua: prima religie monoteista, cu un om care a convins un grup de oameni ca EL detine o legatura directa  cu Dumnezeu. Un Dumnezeu care promite si specifica exact, o locatie pentru acest popor nomad, un teritoriu in care ei au mai fost, ca fiind casa in care candva se vor intoarce. De ce cred ca a prins idea ? Pentru ca toti avem undeva in ADN-ul nostru dorinta de apartenenta, la un grup, la o casa, la un loc… Ne place sa ne stim de undeva. Iar credinta s-a raspandit si au crezut in ea si au luptat pana acest lucru a devenit realitate. Insa cum, prin ce mijloace si in detrimentul cui ? Si mai ales, dupa aceste intrebari, ce mai ramane din „poporul lui Dumnezeu”?

Dezbinati = slabi

Ca sa intelegem cum poate exista un stat evreu in mijlocul lumii arabe, trebuie sa intelegi cat de dezbinata e lumea araba, de ce e atat de dezbinata si cum a fost alimentata dezinarea. Dupa moartea lui Mohamed, „discipolii” s-au impartit in doua tabere: Cei care urmau invatatura lui Abu Bakr, socrul lui Mohamed, mai tarziu numiti Suniti si cei care urmau invatatura varului lui Mohamed, Ali ibn Talib, mai tarziu numiti Siiti. Sunt lucruri de cultura generala sa stii ca sunitii sunt mai moderati in invatatura decat siitii. Majoritatea musulmanilor, sunt suniti. Insa exista cateva state, in care siitii sunt majoritari : Iranul si  Irak-ul conduc deplasat insa in tari ca Egiptul, Libia, Libanul, Arabia Saudita, EAU, Maroc…exista comunitati de shiiti ce depasesc chiar si 30% din totalul populatiei. Siria a reprzentat un butoi de pulbere : Majoritate sunita, occidentul a impus la putere un dictator SiiT din secta alawitilor, pe tatal lui Bashar al Assad apoi pe fiu. E de  inteles de ce a fost suficienta doar o scanteie…  Sa ne intoarcem insa la dezbinare. Fiecare tabara are la randul lor alte ramure, de mule ori mai radicale si mai pornite ipotriva celeilalte tabere decat principala factiune in sine. S-au desprins  chiar de religia siita sau sunita si si-au facut propria doctrina.. Sunt convins ca pana la urma, nici ei nu mai inteleg ce a ramas din Coranul lor. Principala putere siita o reprezinta Iranul. Un Iran care are aroganta poporului persan. Pentru ei, denmirea de „arab” e injositoare : Ei sunt PERSI. Iar istoric, asa este. Daca insa evreii se cred cu adevarat „poporul ales”, atunci lafel de tare se cred iranienii adevaratii reprezentanti ai adevaratului Islam, urmasii imperiului Persan, cu drept asupra tuturor teritoriilor de la vest de ei pana la Mediterana si Marea Neagra.

Turcia reprezinta pentru lumea araba „copilul ratacit” . Dar si cel mai modern stat musulman. Iar turcii, nici daca I-ar ridica 1000 de statui lui Ataturk, tot nu I-ar putea multumi destul pentru modul in care a transformat Turcia. A devenit statul care a incercat sa invete din trecut, din caderea propriului imperiu si sa inteleaga deschiderea catre occident. Cine a citit Istoria Orientului Mijlociu, de la inceputuri la aparitia crestinatatii, gaseste acolo adevaratele  motive pentru care a picat Imperiul Otoman : Comertul. Daca in epoca de aur a Imperiului, un turc intra intr-o cafennea, totul din acea cafenea era produs in imperiu. In momentul decaderii, daca acelasi turc intra in aceiasi cafenea, cafeaua pe care o beia era produsa in America de Sud, importata de englezi, mai ieftina decat cea produsa local, si insasi scaunul pe care statea era produs in Olanda…. Asta a insemnat comertul mondial pentru un popor care oricat a incercat sa se izoleze, a fost distrus economic, fara un foc de arma. Dar a existat un Ataturk. Si istoria pentru Turcia, s-a schimbat.

Egiptul a fost vazut ca Liderul Lumii Arabe atat timp cat Mubarak era acolo. Si toate puterile mondiale recunosteau asta, Mubarak a dat mana 45 de ani cu presedintii americani si a trecut prin razboiul cu Israel… Mubarak pentru lumea araba, a fost un erou….uitat. Pentru ca si ei au curvele lor, pentru ca nimeni nu a spus ca musulmanul nu poate fi curva, ca si romanul. Dupa caderea „dictatorului”, Egiptul si-a pierdut influenta si statele arabe s-au intors catre „fiul ratacitor” dar civilizat, Recep Tayp Erdogan.

Arabia Saudita are foarte multe atuuri religioase. Este casa islamului. Mecca e acolo, pe acele teritorii a trait Profetul, mare parte din viata, acolo a luptat…etc. Lasand vastele resurse de petrol deoparte, Casa Saud a instaurat o dinastie de fier sub obladuirea presedintilor americani…insa la inceput au fost britanicii. O asemenea tara, reprezentanta sunitilor, cu istoria ei, nu va asculta niciodata de cuvantul unui fost stapan ca Turcia (fostul asupritor Otoman) si nici nu va sta la aceiasi masa cu dusmanul de moarte : Iranul (rep. shia). Arabia Saudita are insa o problema spinoasa : aproape 30% din populatie este shia, iar Iranul de multe ori a ridicat vocea in apararea acelei comunitati. Iranul de fapt a sustinut si sustine orice regim Shia din regiune, sau orice factiune shia, fie ea legala sau terorista. Asa se intampla si cu statele sunite : sustin orice stat sunit sau organizatii sunite, fie legale sau teroriste.

Iranul: De-ar sti lumea cum marii eliberatori britanici si americani au rasturnat de la putere un Mohammad Mosaddegh si un regim democrat si au adus la putere un SAH al Iranului pe nume Mohammad Reza Shah Pahlavi ..pentru ca acesta era favrabil Imperiului Britanic si oferirea catre acestuia prin firma nou infiintata de britanici : British Petroleum (vestita B.P.)  majoritatea drepturilor de exploatare a petrolului Iranian…Mohammad Mosaddegh vroia ca acele resurse sa fie nationalizate iar veniturile sa fie folosite in folosul comunitatii. Atunci, SUA si U.K au zis NU ! Sa vina un dictator ! Si l-au instalat pe Pahlavi…a carui teribil serviciu de represalii, SAVAK, CULMEA, era antrenat de agentii evrei ai Mosadului. Si uite asa s-au pus bazele extremismului in Iran si a aducerii la putere a unor „Kommeny si Khomeney”…. nu mai spun de ura pe care o au iranieii fata de Israel.

Intr-o astfel de lume araba, dezbinata si in continu razboi, s-a nascut un stat, prin declaratia Balfour, cand teritoriul denumit Palestina, era sub administratie britanica. Nu dezbatem cum a ajuns sub administratie britanica si ce nazbatii au facut pe acolo, atat ei cat si francezii si cum au dezbinat si imparit niste natiuni care acum se omoara intre ele ca chiorii, pentru a plati polite din trecut. Asta s-a intamplat, nu mai poate fi schimbat nimic. Dar e un important indiciu pentru a intelege de ce se intampla uneori  in Europa…ce s-a intamplat de curand la Paris. Oamenii au regulat un Glob. Si ma refer la britanici si francezi.

Cu un puternic lobby din parte evreilor din estul Europei pe laga coroana britanica, se naste Statul Israel, in granitele Palestinei. Avem astfel un teritoriu predominant musulman care e rupt si dat unei minoritai evreiesti, cu un asa zis Ierusalim care ar urma sa fie capitala comuna. Cand spun ca americanii se incaltau cu sosetele cand evreii puneau bazele spionajului modern, tacticilor teroriste, de intimidare si alungare a populatiei bastinase, nu spun altceva decat o realitate istorica. Evreii si-au dorit mai mult decat un teritoriu recunoscut. Si-au dorit o conducere, si-au dorit un teritoriu in care sa fie majoritari si au facut ORICE sa ajunga la acest rezulta.

Punctul culminat si temelia Statului Evreu

palestinian-land

Nu sta in istorie si in religie cum cred unii. Nici in cuvantul lui Dumnezeu ci mai curand in puterea de foc pe care a avut-o Israelul in 1967, iunie. Razboiul de 6 zile, in care cu jumatate din trupele de care dispuneau tarile arabe, a reusit sa invinga Egiptul, Siria Libanul, Iordania si Irakul, tari sustinute de : Algeria, Kuweit, Maroc, Iran, Arabia Saudita. Israelul a ajuns in pozitia in care a cucerit Peninsula Sinai si a blocat canalul SUEZ, vital pentru petrolul pe care Imperiul Britanic il transporta din Orientul Apropiat, incat britanicii au fost nevoiti sa ameninte cu razboiul pt ca Israelul sa se retraga din zonele cucerite. Cum a fost posibil ? Superioritatea tehnica si informatica a Israelului. Inarmati pana in dinti de SUA si cu un sistem de informatii fabulos, evreii stiau de atacul ce urma dinainte ca acesta sa fie lansat de catre statele arabe. 90 % din avioanele de lupta egiptene, de fabricatie sovietica, nici nu au apucat sa se ridice de la sol. Peste 60% din tehnica de lupta inamica a fost distrusa de atacuile preventive facute de aviatia israeliana. Cand auzeam la CNN (dupa9/11)  acel nou cuvant  folosit de americani : „preemtive-strike”, zambeam… Isaelul a inventat aceasta tactica.

untitled

Nume de legenda

Daca citesti Spioni Imporiva Armaghedonului, cred ca ai sa intelegi mai bine ce au insemnat oameni ca Levi Eschol, Moshe Dayan (mai ales el), Yitzhak Rabin, Ariel Sharon si altii pentru poporul evreu. Oamenii astia au ridicat la nivel de arta Haganahul si Metkal-ul. Cand Armata israeliana avea unitati paramilitare specializate in asasinte politice cu oameni care oficial nu existau, CIA-ul abia se chinuia sa se nasca. Cand in anii 80, SUA era cel mai apropiat aliat al Israelului, Israelul isi spiona cel mai apropiat aliat cu toate armele posibile. Cand libanezii se chinuiau sa puna la cale vestitele lor intifade, Israelul stia numele fiecarui complice.

Bill_Clinton,_Yitzhak_Rabin,_Yasser_Arafat_at_the_White_House_1993-09-13

Raman convins ca singurii care si-au dorit pacea intr-un moment, au ramas Yitzhak Rabin si Yaser Arafat. Si daca citesti cartea scrisa de Bill Clinton-Viata Mea, intelegi sacrificiile pe care Rabin le-a facut, dintr-o pozitie de superioritate, impotriva opozantilor din Israel, pentru a raspunde unui Arafat extrem de dificil supus unor presiuni enorme din partea lumii arabe. Pana la urma, Yitzhak Rabin a fost ucis de extremistii evrei, pentru ideia lui de pace cu palestinienii.Si acolo, in opinia mea, pacea a murit in Orientul Mijlociu.

Lumea ar trebui sa stie… E aproape o regula nescrisa ca toti prim-ministrii Israelului sa aiba mainile patete de sange. Toti sunt fost membri ai trupelor de elita ale Sayeret Metkal si au condus raiduri impotriva populatiei civile palestiniene. Israelul e singurul stat din lume care se mai „pazeste” construind un zid in jurul unei alte populatii. Israelul e cel mai sanctionat stat din lume cand vine vorba de incalcari ale drepturilor omului. Israelul a instaurat cea mai mare „inchisoare  in aer liber” din lume : Fasia Gaza. Ca sa intelegem de unde puterea asta : foarte multi senatori americani, au radacini evreiesti. Foarte multe instituii financiare mondiale, sunt conduse de evrei.

Israelul, putere nucleara ?

Da. Pentru mine este categoric. Israelul nu a recunoscut niciodata, dar nici nu a negat. Este cunoscut faptul ca Franta le-a oferit in trecut (prin anii 80 daca nu ma insel) un reactor nuclear, ca desertul Nagev a devenit pentru Israel si o anumita baza militara de acolo, cam ce e Area 51 pentru americani. Este cunoscut faptul ca tot prin anii 70-80, Israelul fura informatii de la americani si cumparau prin firme fantoma, componente care in ansamblu puteau alcatui o arma nucleara. Mi-e greu sa cred ca poporul care a avut un Einstein, nu a primit un ajutor de la poporul caruia i-a oferit (prin puterea mintii) arma suprema. In final, daca Israelul nu a reusit sa o construiasca singur, sunt convins ca SUA le-a oferit-o. Insa acest lucru nu va fi recunoscut niciodata  public, pentru ca nici Arabia Saudita nu va accepta asta,si nici Iranul, oricat de dusmani ar fi ei intre ei.

Ce ramane din „poporul lui Dumnzeu”.

Pentru mine nimic, nu are nici o valoare aceasta sintagma. Dar le admir ambitia si perseverenta si credinta in ce ei cred ca e adevarat. Un stat minuscul domina vointa celui mai puternic stat al lumii si infrange o intreaga liga de tari adunate impotriva sa.E de departe cel mai avansat si dotat stat din regiune si CONDAMNAT sa ramana asa daca vrea sa supravietuiasca in acea regiune. Cum a ajuns aici ? Prin crima, santaj, perversitate,furt,manipuare. Dar oare nu sunt acestea, atributele tuturor fostelor mari imperii ?

Pentru mine,  ramane emblematic momentul in care in cadrul Natiunilor Unite, Mahmoud Abbas cere recunoasterea statului Palestinian intr-un discurs istoric, inflacarat…si aprobat in proportie zdrobitoare de majoritatea tarilor. A vorbit apoi d-nul Netanyahu si si-a pledat cauza. Cu toate ca motiunea a primit majoritate zdrobitoare de voturi DA, aceasta a picat. SUA are drept de VETO. Dar diferenta fundamentala stiti care a fost ? Abbas a vorbit in araba, pe cand Netanyahu a folosit o engleza perfecta. Emblematica e si imaginea de mai jos, si daca lumea ar sti de tratamentul pe care evreii il aplica Fasiei Gaza sau  West Bank-ului, ar avea un sigur cuvant : genocid.

Palestinian children throw stones at Israeli tanks in the West Bank town of Jenin 24 September 2003. Sharon said today any prisoner exchange with the Lebanese Shiite Muslim Hezbollah militia would need cabinet approval and ruled out West Bank Fatah leader Marwan Barghuti's release. AFP PHOTO/SAIF DAHLAH (Photo credit should read SAIF DAHLAH/AFP/Getty Images)
Fasia Gaza, 2003

 

 

12 gânduri despre “Conflictul Israel-Palestina, pe scurt

  1. Si eu sunt convins ca Israelul detine arma nucleara, de foarte mult timp. Cred ca asta e si adevaratul motiv pentru care s a ps atata presiune pe iran sa nu dezvolte, ca israelul sa nu fie nevoit sa faca public ca detine. Iar mosadul ramane cel mai bun sistem de spionaj din lume. Antagonismul ala de care vorbeai, in lumea araba, a fost puternic intretinut de oamenii platiti de mosad. Per total, un rezumat bun. E mai mult o opinie personala, dar slava Domnului, inca nu e interzis.

    Apreciază

    1. porumbflorin

      Daca vom ajunge sa inchidem site-uri si bloguri pentru ca oamenii isi expun parerile, atunci nu suntem mai buni ca dezaxatii aia si ne meritam soarta. Poat fi o lupta a ideilor, nu a armelor.

      Apreciază

      1. tamiltiger

        amice, si ideile pot fi periculoase. Eu nu-i inghit nici p americani nici pe evrei, dar asta e, recunosc ca astia conduc. e imfantilism sa crezi ca se mentin in top prin puterea legii sau prin democratie. astia sunt cei mai mari tirani si teroristi, dar o fac cu perdea

        Apreciază

  2. dare2

    Poporul lui Dumnezeu e o metafora care mai tarziu a fost rastalmacita de om si i a fost dat alt inteles. Iisus s a nascut intr o familie de evrei si de aici a pornit tot. Daca se nastea il elvetia, acum exista si o varanta religioasa a succesului lor financiar, ca explicatie

    Apreciază

  3. Pingback: Alledgely ! Allegedly ! | Opinii Despre

  4. Pingback: Trump a invatat istorie la viata lui ? Dha.. | Extreme Gaming&Hardware

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.