Politica democratiei de convenienta

saudi-iran-map

Am adus aminte acum ceva timp cum si-a pierdut Iranul democratia, fiind rasturnat de la putere Dr.Mohammad Mosaddegh de catre Imperiul Britanic de atunci, si intalarea la putere prin forta, a unui Seic atot-puternic, favorabil ideii ca proaspat infiintata British Petroleum de atunci, sa puna mana pe mai toate zonele petrolifere din Iran. Prin interventia vestului si prin ce a insemnat regimul lui Mohammad Reza, s-au pus bazele urei existente in Iran pentru tot ce inseamna vest.

Se vorbeste mult despre aceasta „cearta” dintre Arabia Saudita si Iran. Eu nu cred in ea. Arabia Saudita reprezinta puterea sunni dominata in regiune iar Iranul pe ce cea shia. Sauditii executa cetateni sauditi shia de mult timp, sistematic, iar Iranul se facea ca ploua. Acum situatia este diferita. Ambele tari sustin regimuri diferite oriunde in Orientul Mijlociu iar Siria si Yemenul sunt zonele de foc interesante pentru ambele tari.

Inteleg rationamentul sauditlor care dupa un Irak shiit, vor sa scape dupa atata timp de regimul lui Assad (alawit-shia) si nu vor sub nici o forma un vecin shia la sud, respective Yemen. Pe de alta parte, Iranul care e tot mai izolat pe plan international, nu vrea sa ramana singur sub o forta dominant sunnita. Cred ca acest stand-off este de fapt o negociere. E un fel de razboi rece al Orientului Mijlociu,un conflict al instaurarii regimurilor.

In razboiul dintre Iran si Irak, a existat un jucator, SUA, care aproviziona cu arme ambele parti pentru ca nu dorea ca una din ele sa devina forta suprema in regiune. Acest rol va fi jucat de Israel daca sauditii si iranienii vor apasa pe altceva decat pe pixuri.

LATER UPDATE:

Ca o confirmare a celor de mai sus,dupa cateva ore dupa ce am scris acest articol, AlJazeera il citeaza pe printul mostenitor al Arabiei Saudite : „Razboi cu Iranul ? Nu se va intampla..” Si nici macar nu sunt baba Vanga

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.