O lume cu Trump si Farange

Viziunea unor oameni pentru o lume „mai unita”. Uneori am senzatia ca EU sunt cel care ma aflu intr-o grava eroare de perceptie a sensului in care se vrea sa se mearga.

Dupa dezamagirea Brexit, a urmat cea cu Trump. Daca inainte de alegerea lui ca presedinte, nu dadeam prea multa importanta pe ce spunea, cumva acum vorbele lui devin ingrijoratoare. Ma refer in special la idea lui despre NATO si securitatea Europei si anume ca Europa daca vrea protectia Statelor Unite…”sa plateasca ma mult”. E un moment in care iti dai seama cat de vulnerabila e Europa in fata Rusiei atunci cand SUA face pasul in spate. Asta daca nu cumva esti un ignorant si ai senzatia ca Europa, fie ea si unita (cu greu) poate insemna ceva militar in fata Rusiei.

DACA Trump se tine de cuvant si intradevar SUA va face pasul in spate, atunci sper ca Germania si Marea Britanie sa aiba inteligenta necesara sa preia cumva, poate alaturi de Franta, fraiele sigurantei acestui continent. Si ma refer in special la tarile baltice si la cam toate tarile europene din apropierea Rusiei. Stiu, e cumva un paradox ca dupa Brexit sa urmeze o mai mare implicare britanica in securitatea continentului, insa e in interesul „Imperiului” ca acea influenta ruseasca sa nu se extinda in cadrul Uniunii Europene.

Pe de alta parte, sper ca SUA sub Trump sa nu se transforme in batausul platit al Europei iar Europa in cea care trebuie sa plateasca bani grei pentru protectie. Pana la urma, victoria lui Trump in SUA cred ca e benefica doar Rusiei, care are intradevar un lider, nu un entertainer, fara nici un fel de experienta politica.

DA, normal ca ne intereseaza ce se intampla in SUA, sau ce voteaza Marea Britanie, sau Germania..sau orice tara care poate schimba cumva cursul acestei lumi si implicit cursul tarii tale. Trebuie sa fii ignorant, ipocrit si cumva sa traiesti intr-o bula a ta ca sa spui ca „ce va freaca grija de SUA sau de Brexit”. Am spus ignorant si ipocrit ca sa nu folosesc cuvinte mai dure… Sunt anumite tari in lume care „dau tonul” si trebuie sa fim atenti la „melodia” care se canta. Daca traiesti cu capul in nisip…si citesti doar Libertatea si Can-Can, nu ai nici o problema.

Si uite asa, dupa George W.Bush, Donald Trump devine al doilea presedinte american (din istoria recenta) care pierde votul popular dar castiga ceea ce conteaza in SUA pentru desemnarea presedintelui, votul electorilor.  Nu sunt fatalist si nu cred ca lumea o va lua razna. Nu ma astept la mai multe razboaie decat sunt sau la WW3… Acum razboaiele se duc economic, cibernetic… tari intregi cad sub anumite influente pro sau contra democratice, populatii intregi sunt inrobite economic DIN PIX… Armele se zanganesc, se muta trupe si se flexeaza muschi pentru intimidarea maselor si fiecare atac, daca e executat, e DECIS DEJA SI APROBAT de jucatorii mari, pentru ca LUMEA INTODEAUNA s-a impartit DOAR LA DOI.

Siria… cum a fost si Irak-ul, nu mai e demult un loc in care se incearca instaurarea democratiei sau intoarcerea lui al-Assad. E doar un teren de testare, un loc in care „baietii mari” isi testeaza in timp real capacitatile tactice. Au si ei nevoie de scenarii reale. Din pacate, tot omul obisnuit are de suferit, ca de obicei.

Va fi un an interesant la nivel mondial. Cred ca va fi agasant sa-i vad numele lui Donald Trump in toate publicatiile de marca insa… nutresc aceiasi speranta ca americanii intregi la cap cu care am avut ocazia sa vorbesc in ultimul timp, SPER ca acest om sa fie (asa cum se intampla de obicei) inconjurat de oameni competenti si sper ca Senatul Statelor Unite sa-l cenzureze si sa-i corecteze aberatiile decizionale.

Un gând despre “O lume cu Trump si Farange

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.