Scurt ghid pentru construirea unui PC

Cu toata informatia pe care o avem acum la dispozitie, de ce ai plati cu pana la 30% mai mult, poate chiar peste acel procent, pentru ceva ce poti face tu ? Azi, e mult mai simplu fata de cum era acum… 15 ani. Voi incerc sa fiu cat mai scurt si la obiect.

Sistemele se construiesc in jurul unui brand. Fie AMD sau Intel. Prima data trebuie sa te gandesti la asta, pentru ca placile de baza Intel nu accepta procesoare AMD si invers. Trecem peste preferinte si recomandari si adevarul e ca ambele procesoare, se descurca perfect indiferent care va fi task’ul principal al sistemului. Ca si sfat general, daca veti construi un sistem care sa tinteasca performanta/pret, in continuare AMD’ul ofera cele mai bune optiuni.

Placa de baza, in functie de procesor, trebuie sa aiba cat mai multe sloturi RAM de mare viteza (DDR4), cel putin doua sloturi PCI-express. Aveti grija sa fie o placa de baza care sa ma permita un upgrade usor spre procesoare mai puternice.

In general, 16GB DDR4 sunt suficienti pentru cele mai multe jocuri si pentru orice aplicatie de uz obisnuit (nu vorbim aici de editare video). Desi discutiile sunt ample referitor la viteza RAM’ului, adevarul e ca viteza acestuia influenteaza foarte putin performanta in gaming sau task’urile obisnuit ale unui sistem desktop. 2666Mhz e suficient.

Placa grafica. Si aici, in functie de preferinte, exista doua mari optiuni : AMD si NVidia. Pentru task’uri obisnuit si gaming la nivel decent, placile grafice din zona de mid-range din ambele tabere, isi vor face treaba in mod decent. Spre deosebire de procesoare, orice placa de baza intel accepta placi grafice AMD si invers. Totusi exista o anumita afinitatea a componentelor sau mai bine zis o compatibilitatea mult mai mare intre Un procesor AMD si o placa grafica AMD si un procesor Intel cu placa grafica Nvidia.

Sursa. Aici e simplu de calculat. Fiecare componenta importanta ( procesor, placa de baza, placa grafica) are un anumit consum specificat in manual. Calculati. Pentru un sistem de nivel mid-range, o sursa de 600w e suficient. Nu uitati ca mai exista si un consum secundar, reprezentat de ventilatoare, poate inca o placa grafica, asa ca aveti nevoie de o marja mai larga.

Carcasa, in functie de preferinte, una cu suficient spatiu pentru a avea un flux de aer cat mai bun, ar trebui sa fie suficient.

Un monitor cu un refresc rate cat mai mare si capabil de rezolutii cat mai mari ar trebui sa fie un must pentru toata lumea. In definitiv, chiar si daca vei construi un sistem puternic, n’ai sa poti sa te bucuri de calitatea imaginii trimisa de placa grafica daca nu ai un monitor decent.

Asamblarea componentelor e simpla si gasiti tutoriale peste tot pe youtube si nu numai. In general, nu aveti ce strica atat timp cat nu faceti greseli grosolane (ca de exemplu, sa scapi cana de cafea pe placa de baza si sa dai drumu la sistem). Componentele nu mai sunt atat de sensibile precum erau iar explicatiile pe care le gasiti in manualele cu care vin, sunt la nivelul unui copil de clasa a IV a.

Poza de mai jos este build’ul actual si e facut dupa o pauza de… aproape 10 ani, timp in care foarte multe s’au simplificat. Satisfactia e mare si in plus, vei avea o economie destul de semnificativa.

20181013_171009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.