De Cat RAM ai nevoie si la ce frecvente

64GB

Desigur, vorbim de DDR4. Prima intrebare ar fi pentru ce folosesti compul ? Daca e vorba doar de web browsing, filme, gaming fara pretentii de Ultra High si rezolutii nebune, atunci 8GB DDR4 e suficient.

16GB sunt necesari cand vorbim de gaming ceva mai serios, de AAA games si editare video (entry-level). Combinatia de RAM rapid cu un procesor rapid, e importanta in editarea video.

32GB inseamna independenta adevarata, fie ca vorbim de gaming, editare video sau multi-tasking. Cele mai multe sisteme high-end sunt dotate cu 4×8 sau chiar 2×16. Daca nu aveti de cand sa treceti de 32GB, recomand 4×8 pentru a beneficia de quad channel in loc de dual channel.

64GB. Aici intram deja in zona ”brraging rights” combinat cu o necesitate reala. De exemplu, editarea in 4k sa nu mai vorbim de 8k, folosind Adobe Premiere papa mult mult RAM. Aici nu mai e vorba de gaming. Esti dincolo de sfera asta. Eu n-am de gand sa trec peste 64GB si aici am gresit, optand pentru 4×16 in loc de 8×8. Am lasat vitezele si configuratia single-duall-quad channel la sfarsit.

Prin testele facute de unii dintre cei mai cunoscuti Youtub-eri (Linus unul din ei), s-a demonstrat ca frecventa RAM-ului nu afecteaza semnificativ (spre deloc) frame-rateul. Acel sweet spot pare sa fie 2666Mhz. Si atunci de ce iti sunt bagate pe gat frecvente mult mai mari, 3600-4200MHZ? Exista mult marketing, bazat insa si pe un sambure de adevar. Combinatia de RAM rapid si procesor puternic, e importanta asa cum spuneam, in editarea video si in task-urile complexe cu un mare volum de calcul. Gamingul, e putin afectat spre deloc, de frecventele super mari.

Mai importanta decat frecventa, e modul single-dual-quad channel. Cu cat reusesti sa te folosesti de mai multe canale, cu atat performanta e mai buna. Stiti exemplul cu o simpla strada ce duce informatie spre procesor si autostrada cu doua benzi pe sens. E logica simpla. Motiv pentru care, daca te hotarasti de exemplu pentru un kit de 16GB si daca placa de baza iti suporta quad channel, e bine sa cauti un kit 4×4. Atentie insa, asta iti poate limita cumva upgrade-ul simplu. BTW, diferentele de performanta intre dual channel si quad channel nu sunt atat de semnificative ca diferenta dintre single-dual.

Un gând despre “De Cat RAM ai nevoie si la ce frecvente

  1. Pingback: Upgrade : Ce componenta si cand ? | Extreme Gaming&Hardware

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.