Probabil niciodata

Cred ca primul pas pentru a putea scrie ceva, e sa citesti ceva, de-a lungul existentei tale. In mintea mea de profan in materie, ma gandeam deja pe la 20 de ani, inspirat de ce citeam, ca as putea incerca.. Bine ca s-au intamplat altele care au adaugat la capitolul ”experienta de viata”, altfel as fi intrat in ”selectul grup” de scriitori romani care au scris mai multe carti decat au citit (Gigi, Copos, Voiculescu si alti borfasi), desi chiar si la anii aia, ma puteam lauda cu ”o biblioteca” formata din scriitori ale caror lucrari nu trebuiesc ratate. Le consideram ca si acum, ”baza”, dupa care fiecare individ alege o directie. Pentru ca mintea mea era fie vraiste fie avida de a sti mai mult, n-am putut decide intre istorie, drama, filosofie si psihologie dar si lucrari care tratau subiecte ca RELIGIA si societatea in general.

Acum la 33, ABIA ACUM (daca as putea adauga), am ajuns sa citesc si Dr.Faust si iarasi, am sentimentul ala de furnica intre niste elefanti. Ai senzatia aia ca esti strivit de penita unor monstri in materie. Asa cum spuneam intr-un al articol, unele carti te aleg si ajungi sa le citesti abia cand esti pregatit pentru ele.. Asa se intampla in ultimul timp.. De exmplu, desi cred ca l-am citit din scoarta in scoarta pe Niall Ferguson pe tema primului si celui de-al doilea razboi mondial, desi am citit multe biografii ai celor mai cunoscuti acoliti ai lui Hitler, chiar si jurnalul lui Otto Gunsche (aghiotantul personal al acestuia) si MONUMENTALA carte scrisa de IAN KERSHAW : Hitler, lucrari pe subiectul DANZIG dar si carti pe tema NATIONAL-SOCIALISMULUI, abia pe la 28 de ani m-am simtit pregatit pentru Mein Kampf ! Am citit cateva capitole si am aruncat cartea dezgustat, m-am reapucat de ea dupa mai bine de 1 an.. Sa ne intoarcem la subiect..

Incep sa imi explic (fara a avea o pretentie) de ce unii scriitori care au scris carti de iti pun creierii de bigudiuri, au scris atat de putin si abia spre sfarsitul vietii. Si tu, din necunostinta te intrebi de ce n-a scris mai mult… Abia acum la 33 de ani citind Dr. Faust incep sa-mi dau seama ce inseamna sa scrii despre un subiect, cand il alegi. Spun cu indoiala ca ”imi dau seama”, pentru ca sunt convins ca peste 15 sau 20 de ani, daca ar fi sa ma uit pe textul asta (daca mai apuc) probabil as spune doar atat : Ce prost eram.. ce prost scriam..

Ca sa inchei totusi intr-o nota pozitiva, gandurile mele launtrice, mult ascunse candva si acum goale, in vazul lumii online – de a scrie o carte, cred ca tocmai s-au amanat cu inca 20 de ani.. Ma gandesc cu amar ca poate, nu e destul si ca multi altii…n-am sa o mai scriu niciodata.

4 gânduri despre “Probabil niciodata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.