Victorie a la Pirus cu Intel 10900K

Citind complexul material publicat de Tom’s Hardware despre noul I9 10900K, mi-a dat seama ca si review-ul scris, (asa cum il faceam candva, fie ca vorbim de jocuri, filme, hardware sau…orice) are lunile, daca nu chiar zilele numarate. NIMENI nu va mai irosi 20…25 de minute sa buchiseasca si sa descifreze niste tabele si grafice, cand tot ce ai nevoie sa stii poate fi compactat in 8 minute de video, mult mai atractiv si mult mai putin obositor.

Motiv pentru care aici am exprimat mereu opinii bazate pe experienta personala in primul. Daca m-am exprimat fata de ceva ce nu am avut niciodata, asta e, nu putem avea Luna de pe cer…asta nu inseamna ca nu putem scrie despre ea. Insa dupa o documentare corecta. Sa revenim la oile noastre..

Intel si-a recuperat coroana in materie de gaming cu acest 10900K, chiar si in fata lui R9 3950X. Pretul de ”doar” 488 $ il pune pe o treapta net favorabila fata de cei 749$ platiti pentru 3950X. Insa raspunsurile nu sunt niciodata atat de simple si nu se rezuma la o simpla comparatie de pret.

Cea mai importanta intrebare ramane cea legata de nevoile individuale. Workstation, editare video sau gaming. 10900K e clar un procesor de gaming, cu frectenta ce urca pana la 5.3Ghz, intreaga comunitate online laudand inginerii de la Intel pentru felul in care au reusit sa tina sub control temperaturile (in jur de 40 de grade in Idle si 70 in heavy work, turbo boost activat). Daca insa visati la acel 5.3Ghz mai ales pentru perioade indelungate de timp, e recomandata racirea cu apa. In acelasii timp, consumul de energie va sari de la 125W…la 250W… Nu uitati, asta e un CPU cu 10 nuclee/20 thred-uri.. In acelasi timp, aceste frecvente nebune si nivelul de consum va forta utilizatorul spre placi de baza mult mai scumpe.

Dupa toate testele, graficele, dupa toate PRO-urile.. Raspunsul e unul singur : R9 3900 AMD. 12 nuclee, 105W consum, racire eficienta cu aer chiar si in OCC, DDR4 3200Mhz fata de 2933 pentru 10900K, Gen4.0 PCiE fata de 3.0 pentru blue team.. Si as putea sa continui.. Cu URIASE sacrificii de consum, au reusit cei de la Intel sa bata acest ”amarat” R9 3900X. E adevarat, in gaming il bate si pe 3950X, insa in editare video/grafica, in multitasking, 3950X il face muci.. Cum spuneam, aici imi exprim opinii personale bazate pe experienta si documentare. Iar cine ma acuza ca sunt partinitor, am fost si raman fan Intel, insa nu sunt absurd. Recunosc atunci cand vad niste aberatii.. Folosescu un i9 7960X si nu l-as schimba niciodata cu acest 3950X care nu e deloc greu de batut in gaming. Faptul ca au redus preturile in stilul asta FORTATI de linia de preturi AMD, nu e decat praf in ochi. Ei in continuare cer un pret premium pentru ceva ce e relevand doar pentru o mana de oameni…

O victorie fara valoare, doar una de orgoliu, o victorie fara nici un fel de evolutie reala. Real era sa vii cu procesoarele pe 7nm de exemplu. AMD e ani lumina deja in fata Intel ca experienta in domeniu. La ce poate face acest 10900k, trebuia sa il dati GRATIS, macar celor care v-au cumparat ani la rand produsele..

2 gânduri despre “Victorie a la Pirus cu Intel 10900K

  1. Pingback: AMD si noua serie Ryzen 9 3000XT – Extreme Gaming&Hardware

  2. Pingback: Destinatie: Intel 7nm ! – Extreme Gaming&Hardware

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.