Destinatie: Intel 7nm !

Chiar si pentru cineva care se tine la curent cu denumirile noilor produse, totul devine foarte stufos si confuz cand ai de-a face cu o avalansa de produse. Atat AMD dar mai ales Intel, s-au intrecut in denumiri, in lansari, multe dintre ele avand o diferenta aproape nesemnificativa in materie de performanta fata de generatia precedenta. Avand in vedere cat de lunga e lista celor de la Intel daca ne referim doar la familia Lake, m-am inarmat cu o cana serioasa de ness si multa rabdare. Incep…dar nu stiu cand termin. Un fel de calatorie de la SKT Petersburg pana la Vladivostok : Trans-Siberiana !

Skylake (SKL, 14nm, 6th Gen Core, August 2015)

Serie ce reprezenta un progres important, Intel trecand de la sistemul de functionare in 4 pasi a unui CPU (meaning, fetch, decode, and execute – cu pana la 4 instructiuni/cpu) la cel in 6 pasi, de unde si performanta mai mare a procesoarelor Intel in single-core fata de cele AMD, diferenta care se mentine si azi in cele mai multe cazuri. Primele modele Skylake veneau cu cate doua sau 4 nuclee, cu sau fara Hyper-Threading in functie de model. In 2017 Intel avea sa introduca Skylake-X care aduceau pe piata monstrii ce au dominat zona de High-End desktop gaming/multitasking cu i9 7980X si i9 7960X (18 si 16 nuclee/36 si 32 threads).

Kaby Lake (KBL, 14nm+, 7th Gen Core, August 2016)

La un an distanta, Intel avea sa scoata practic aceleasi procesoare Skylake ca si arhitectura, insa cu un ”update” in sistemul de productie, niste optimizari naturale care vin odata cu existenta produsului pe piata si descoperirea unor noi nevoi. Practic, un face-lift. Semnificativ ar fi ca procesorul grafic incorporat a avut parte de un upgrade la generatia 9,5 acesta aducand suport integrat pentru decodarea video 4K HEVC/VP9. Aici ”Seria 14nm” primeste PRIMUL ”+” (din lunga serie), ajunganduse la bascalia de ”14++++++++++++” despre care vorbim azi.

Coffee Lake (CFL, 14nm++, 8th Gen Core, October 2017)

Acest model nu exista pe roadmap-ul celor de la Intel si a fost introdus mai mult ca raspuns la Generatia Zen AMD care promitea 8 nuclee 16 threads pentru utilizatorii obisnuiti la preturi foarte mici (lucru care s-a si intamplat). Procesorul grafic integrat a ramas tot 9,5 insa a intrat in ring i7 6 nuclee 12 threads, i5 6 nuclee/6 threads si i5 4nuclee/4threads.

Cannon Lake (CNL, 10nm, 8th Gen Core, May 2018)

Asta a fost primul experiment Intel de a iesi din zona 14nm si desi compania a incercat sa cosmetizeze realitatea, adevarul e ca a fost un esec total. Primul pas gresit a fost dezactivarea instructiunilor grafice pentru procesoarele ce veneau sa serveasca piata mobila (laptopuri). Cannon Lake ar fi trebuit sa reprezinte fundatia pe care sa se lanseze si noile instructiuni grafice 10, insa avand in vedere performanta scazuta, latentele mici de memorii si problemele termice, Intel a abandonat ideea. Pe scurt, au incercat sa ingramadeasca multe lucruri intr-o tehnologie pe care nu o stapanesc..

Whiskey Lake (WHL, 14nm++, 8th Gen Core, August 2018)

O serie mai putin cunoscuta, aceasta se adreseaza in special pietii mobile dar si zonei consumatorului entry-level. Modelele care s-au remarcat aducand noile tehnologii la nivelul entry, fiind cele cu 4 nuclee/8 thread-uri atata din clasa i5 cat si i7.

Coffee Lake Refresh (CFL-R, 14nm+++, 9th Gen Core, October 2018)

Sfarsitul serialului Coffe Lake ! cu toate update-urile de securitate. i9-9900K avea sa fie primul procesor destinat utilizatorului obisnuit ce atingea 5Ghz si tintea piata de mainstream gamers, fiind inca in topul procesoarelor care ofera cea mai buna performanta in astfel de aplicatii. Cu 8 nuclee si 16 thread-uri, frecvente ridicate si foarte stabil termic, i9-9900K reprezinta si azi o solutie solida pentru orice sistem multitasking. Tot pentru prima data, piata mobila avea sa primeasca modele cu 8 nuclee care pot atinge 5Ghz. De mentionat ca pana acum, Intel se afla la a 5(!)’a generatie de procesoare pe 14 nm (Broadwell, Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake, and CFL-R).

Ice Lake (ICL, 10nm+, 10th Gen Core, 2019/2020)

Intel ar fi invatat ceva din esecul primului experiment si a lansat aceasta noua generatie 10 pe arhitectura de 10nm PLUS, INSA, ea se refera la procesoare in special pentru piata mobila, de amintit ca pentru prima data procesor grafic integrat devine capabil sa calculeze instructiuni in rate de TFLOPS/s . Insa ca si idee, Ice Lake se doreste a fi intruparea tuturor UPTADE-urilor Coffee Lake, Whiskey Lake, and Cannon Lake, o aducere up-to-date a procesoarelor din generatia 10 destinata pietei mobile.

Comet Lake (CML, 14nm++++, 10th Gen Core, 2020)

Am ajuns la shitshow-ul de azi. Pentru zona desktop, Generatia 10 incepe cu 10400, 10500, 10600 pentru i5, 10700(T,F,KF,F) pentru i7 si 10900 (T,F,K) pentri i9. Fiecare litera insemnand in functie de caz anumite frecvente, limitari sau din contra fully unlockt. Asta e si generatia care isi ia si cea mai mare bataie de la competitia AMD, in ciuda acestui 10900K care pastreaza coroana de rege a gamingului in tabara Intel. Chiar daca Intel a redus preturile, Ryzen 9 Zen 2 cu seria 3000 se evidentiaza prin tehnoogia pe 7nm (consum si temperaturi mai mici – parca as vorbi de Intel de acum 10 ani), preturi mai bune per core/performanta, PCIe 4.0 si compatibilitatea crescuta cu modelele din generatia precedenta de placi de baza. Pe scurt, daca alegi un 10XXX, ai nevoie de o placa de baza LGA 1200 care nu e deloc ieftina. Ar fi mai multe de spus, insa cred ca frustrarea se simte destul..

Tiger Lake (TGL, 10nm++, 11th Gen Core?, 2020?)

Cu lansarea undeva in 2020, a 3-a generatie de precesoare pe 10nm++(!). Nu se cunosc lucruri semnificative despre arhitectura acestui CPU destinat pietii mobile cel mai probabil. Tiger Lake poate fi avansat sau devansat ca lansare in functie de succesul din lumea mobila a lui Ice Lake. Tiger Lake PROBABIL va aduce a 12 generatie de instructiuni grafice incorporate in procesor.

Rocket Lake (RCL, 14nm+++++?, 11th Gen Core?, 2021?)

A 7-a revizie a generatiei pe 14nm este posibil sa o vedem in 2021 daca e sa dam crezare unor scurgeri de informatii via DELL.

Alder Lake (ADL, 10nm?, 12th Gen?, 2021?)

Suntem deja in Zona Neagra a zvonurilor unde se cunosc doar nume de cod si posibile date de lansare. In ciuda dezastrului din ultima vreme, Intel se pricepe de minune sa-si pastreze secretele.

Meteor Lake (MTL, 7nm, 13th Gen?, 2022?)

ALELUIA !! Undeva in 2022 Intel are de gand sa lanseze un procesor pe 7nm si se va numi METEOR LAKE !! Asta inseamna ca atunci cand Intel va deschide ochii in lumea procesoarelor cu arhitectura pe 7nm , AMD va avea o experienta semnificativa, un avans de ”cativa” ani si asa cum spuneam in postul precedent, va lansa procesoarele pe 5nm Zen 4 Genoa !

Articol realizat cu ajutorul PCGamer

4 gânduri despre “Destinatie: Intel 7nm !

  1. Pingback: Doi cai frumoşi sau şasă cai ! – Extreme Gaming&Hardware

  2. Pingback: Intel a marcat – Care e planul AMD ? – Extreme Gaming&Hardware

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.