RTX3090 – Adevar si fictiune

Nici bine nu ne-am obisnuit cu zvonurile legate de RTX3080 ca apar altele, mai umflate si mai gogonate, in legatura cu un RTX3090 ! Daca pentru un 3080 va trebui sa iti vinzi un rinichi, pt 3090 se pare ca va trebui sa te apuci de videochat o buna parte din 2021.

Cea mai gogonata nascocire legata de acest ”nou” gpu pare a fi noutatea cum ca vor exista DOUA procesoare grafice, unul pe fata, altul pe spate, fara sa se explice cum e solutionata problema termica dar si consumul urias. Aduc aminte ca zvonurile (mai bine fondate) legate de RTX-3080(Ti) mentioneaza un TDP (consum) de 320W. Prin comparatie, un 2080Ti consuma 250W si din experienta, se simte bine, mai ales cand sunt doua in Sli. Ei bine, conform zvonurilor RTX3090 va consuma 380W.

Cred ca cei care au pornit acest zvon (nu voi redirectiona trafic) s-au gandit la faptul ca Nvidia va scoate un inlocuitor pentru Titan RTX care e destinata mai mult editorilor grafici care au nevoie de vaste cantitati de VRAM (Titan RTX are 24GB GDDR6). Asa ca desigur acest RTX3090 ”va avea” pe langa cele doua procesoare grafice cantitatea asta imensa de VRAM si va costa cu o mana sau un picior mai mult ca un RTX3080, undeva intre 2500$ si 2900$.

Insa chiar si o echipa de marketing batuta in freza ca cea de la Nvidia care a zapacit consumatorul cu denumirile, nu cred ca a ajuns pana la nivelul asta de lipsa de imaginatie. Seria Titan RTX are o liga a ei. DACA, va exista un inlocuitor pentru aceasta, va exista un Titan 2 sau Titan Ampere mai de graba. Insa asa cum am vazut si in cazul lui 2080Ti VS Titan RTX, performanta desi asemanatoare, cea din urma nu reuseste sa depaseasca Ti-ul pentru ca asa cum spuneam candva, sunt placi grafice construite cu alte tinte de utilizatori in minte.

Si pentru ca tot vorbim de zvonuri, si cei de la Tom’s Hardware au preluat cateva, insa ce mi-a atrat atentia e urmatorul paragraf :

According to sources familiar with the matter, the Founders Edition cooler that’s been spreading around the Internet is one of two possible options being evaluated by Nvidia. The chipmaker is allegedly testing another design from a competing OEM, which, according to Igor’s Lab, has worked with Nvidia on past occasions.

RTX3080? Maybe…NOT

Prin urmare, genul asta de design care tot circula cu stampila SIGURA de RTX3080 e posibil sa fie dat peste cap de Nvidia care (daca e real sau nu), ar fi lansat o ancheta interna referitoare la imaginile scurse catre media. Mie parca nu prea’mi vine a crede ca vor renunta la solutia cu doua ventilatoare avand in vedere consumul ce se anunta (daca e real), indiferent cat de performanta ar fi noua arhitectura termica. Motiv pentru care m-am abtinut sa dau imaginea respectiva in articole precedente legate de RTX3080.

Una peste alta, mai sunt doua luni si jumatate pana in Septembrie, luna marilor lansari si noi nici n-am iesit la munca.. Vorbim de OZN-uri si noi stam pe aia 80%…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.