Daca ai timp : Civilization VI Gathering Storm

M-am apucat de el exact in preajma examenului la mate asa ca mai mult l-am rasfoit insa chiar si asa, m-a convins ca merita. Esti pasionat de micro-management ? Asta e jocul pentru astfel de persoane.

In toata seria Total War, Rome samd am incercat sa ma ocup de fiecare asezare de la stadiul de catun pana la metropola. CIV VI iti da ocazia sa faci acest lucru insa pana la cel mai mic detaliu : ce economii au prioritate, ce sisteme politice sa dezvolti, ce atitudine sa aiba statul fata de mediu, conflicte, religie samd…

Un rol important il au fenomenele naturale (dha.. Gathering Storm) si cumva nu prea ai cum sa te feresti de ele. Mai toate catastrofele (in afara de cutremure si eruptii vulcanice ) sunt puse pe seama industrializatii si poluarii produse. Nu ai cum sa te feresti de era respectiva, asta daca nu vrei sa ramai ”in epoca de piatra” comparativ cu vecinii care vor cauta sa profite. Astfel, in scurt timp am devenit cel mai mare poluator, cu niste consecinte foarte serioase. Primele afectate sunt asezarile din apropierea Marii care devin inundate fara posibilitatea de a fi reparate (cel putin in faza asta a jocului). Astfel, intregi cartiere sunt inundate, zone industriale si toate duc la setback-uri.

Un plus mare pentru felul in care vechiul e integrat in nou. Adica, poti sa ai zgarie nori insa undeva in afara orasului poti recrea minuni ale lumii antice. Astfel de cladiri iti dau un boost pe diferite segmente, in functie de categoria respectivei cladiri ( de exemplu , Colosul din Rhodos iti va oferi un boost pe zona de comert maritim si libertate de miscare mai mare per turn in timp ce Palatul Zeitei Artemis iti va oferi un boost pe zona de cultura si educatie ). Amfiteatrele si zonele de entertainment sunt foarte importante pentru ca atrag atat populatii pentru a trai acolo, cat si multi turisti (inca un plus pentru cei care dezvolta minuni antice). Victoriile NU sunt doar militare in Civilization VI ci si CULTURALE, RELIGIOASE si SPORTIVE, fiecare ramura fiind reprezentata in uriasul engine al lucrurilor ce pot fi cercetate.

Pentru ca am vorbit de zona militara, domeniul e foarte vast in CiV VI. De la politicile statale ( Cold War state of mind, Stat Totalitarist, Stat Militarizat etc.. ) pana la ce tehnologii alegi sa dezvolti si CAT DE REPEDE. Desi in astfel de jocuri de strategie sunt foarte agresiv, CIV VI iti da posibilitate sa fii cerebral. Astfel, am ales o tactica a unei armate foarte mici insa extrem de bine echipata, un fel de grupuri strategice de atac in zone sensibile. Sa dau si un exemplu :

Submarine, distrugatoare si un port-avion intr-o zona bogata in petrol dar care devine tensionata militar. Ideea e sa arati adversarului ca ai suficienta putere de foc sa-i poti face daune grave intr-un eventual conflict. Cursa nucleara este deschisa (nimeni nu a dezvoltat inca arma) insa nu cred ca cineva o va folosi. Tinta NU e sa distrugi orasele inamicului, ci daca e posibil, sa domini economic, militar si cultural. In plus, e un drum destul de stufos pana la a reusi sa ai toate instalatiile necesare. In sensul asta, important e ca am asigurat o mina de Uraniu. Ca si trupe terestre, cred ca am undeva la doua divizii de tancuri ratacite pe undeva si o divizie de artilerie insa nimic important. Eu fiind un stat insular, ideea e ca inamicul SA NU ajunga pe urcat asa ca ma dezvolt puternic pe zona maritima si aviatie.

In concluzie : ai nevoie de timp serios. Nu am atins subiecte interesante ca punctele per Era care te put duce intr-o Era de Aur cu boost-uri importante pe toate sectoarele, nu am vorbit despre spionaj si misiunile multiple care pot fi exercitate, nu am vorbit despre rutele de comert, despre organizatia asemanatoare cu United Nations din care faci parte si ai drept de veto pe diferite probleme globale… etc etc… Probabil voi reveni cu un alt articol, poate putin mai ”razboinic”, axat pe partea militara si economica. Enjoy 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.