Big Navi Specs – Revenge of the… R ?

Radeon RX 6000

Cred ca e momentul sa ne uitam si la competitie, avand in vedere ca avem marea lansare de la AMD pe data de 28 Octombrie si zvonurile au inceput sa umple piata. Nu sunt un fan al lor , insa s-a dovedit in cazul Ampere ca atunci cand aceste zvonuri vin din mai multe surse si spun cam acelasi lucru, cele mai multe se adeveresc in final. E si greu ca in astfel de companii mamut sa nu existe scurgeri de informatii. OK, ce ”stim” pana acum :

Navi 21 : 16GB VRAM GDDR6, 17.5 TFLOPs power, Raytracing Capable, 80 compute units( fata de 40 la RX 5700XT ), 5.120 RDNA2 cores, nucleu de 7nm, 2x DisplayPort, 1x HDMI and 1x USB-C.

Navi 22 : va avea 12 GB VRAM si din pacate nu prea sunt alte detalii despre ”fratele mai mic”.

Dr. Lisa Su a promis ca Big Navi va fi cu 40-50% mai rapida decat RTX 2080Ti, lucru care ar pune modelul de la AMD pe curs de coliziune cu RTX 3080, intentiile fiind clare de a detrona Nvidia si a instala practic o dictatura AMD dupa imensul succes avut cu noile modele de procesoare. Pretul desi NECONFIRMAT, se zvoneste a fi undeva intre 549 si 599$ (Navi 21) pret care DACA ar veni sustinut de performanta promisa, ar fi o lovitura serioasa pentru piata seriei 3000.

Un lucru e clar : Dr. Lisa Su a schimbat DEFINITIV imaginea AMD si a setat nivelul de performanta/$ la cote GREU de atins de Intel sau Nvidia. Motiv pentru care imi este usor sa cred ”zvonul” pretului. Pana acum o luna, nu ne imaginam ca vom avea din partea Nvidia cu 50% mai multa performanta fata de 2080Ti la MINUS 60% din pretul fostului flagship. Intrebarea e : Stia Nvidia ce vine de la competitie si au fost fortati sa adopte o schimbare dramatica de pret ?

O alta intrebare interesanta este … Stie cumva Nvidia si performanta pe care RDNA2 ( RX6000 16GB VRAM ) o are fata de RTX 3080 (10GB VRAM) de se vede nevoit sa lanseze un model ”Ti” sau ”Super” 3080 la sfarsitul lui Octombrie care sa vina cu 20GB GDDR6 ?

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.