Ce mai testam in 2020 cu STRIX 3090

A trebuit sa retestez titlurile mai vechi incercand sa fac o triere in accelasi timp insa chiar si asa, lucrul asta mi-a luat o groaza de timp. Conexiunea la internet a avut si ea o contributie.. Nici nu stie Romania ce norocoasa e cu lipsa restrictiilor pe banda de net.. P.S. Ajung sa cred ca fibra optica e mai raspandita in RO decat in UK. Au si ei ”miticii” lor. De exemplu, BT a primit de la guvern cateva miliarte de lire pentru dezvoltarea infrastructurii de fibra iar ei au cumparat drepturile de televizare din Premiere League pentru 450mil lire… ducand bugetul sub capacitatea de a investi in infrastructura. Dar…deviem…

Asa ca.. Am incercat sa retestez titlurile mari cu acest Strix 3090. Lucru amuzant, 2080Ti NU a mai apucat sa testeze Read Dead Redemption2. Un titlu care a reusit sa eludeze generatia precedenta la mine. Nu va scapa insa de 3090, estimand ca voi avea un benchmark pe canal pana la sfarsitul saptamanii (sau chiar mai devreme).

Cateva lucruri interesante pana acum : SLi 2080Ti VS STRIX 3090

Sunt doua moduri de a privi aceasta ”problema”. Prima varianta se refera strict la cifre si atunci Sli-ul e clar invingator cu 30%+ > Strix 3090. Pentru ca noul flagship sa fie declarat invingator in al doilea scenariu, ai nevoie de o privire de ansamblu mai larga si sa aduci alti factori in ecuatie : stabilitate, consum, temperaturi.

Si daca tot vorbeam de stabilitate si modul in care Sli-ul reuseste sau nu sa faca scalling corect, examplu de mai jos ne arata cum Strix 3090 > 2x2080Ti, chiar intr-un ”power-house” al Sli-ului :

Si sunt multe alte exemple in care desi in teorie si conform softului de monitorizare cele doua 2080Ti sunt in aproape full load, ai senzatia ca asta nu se vede in performanta. Lucrul care face si mai dificila digestia unui Sli dincolo de acest 2020, e anuntul facut de Nvidia cum ca odata cu driverele dedicate seriei 3000, Nvidia nu va mai implementa suport Sli in driverele respective, lasand practic mana libera developerilor de gaming sa introduca in codul jocului compatibilitatea.. Si daca tot vorbeam de performanta care exista dar nu se vede, am un alt exemplu perfect : WatchDogs 2 in 4K All ULTRA cu Sli 2080Ti . PE de alta parte, performanta cu un singur GPU in exact aceleasi setari este net superioara :

Consider ca exista o suma de jocuri ce pot fi tinute ca ”deschizatoare de drum” in materie de Raytracing si implementare DLSS. Motiv pentru care nici de la mine nu a lipsit Metro Exodus, testat atat in 4K Extrem RT dar si in 8K Extreme RT. A urmat apoi trezirea la realitate cu un Control care fara ajutorul DLSS-ului (cu dlss fps-ul sare spre 75..80), se ”taraie” undeva in 40fps in 4K setari maxime, un ”bost” totusi fata de cei 28..30 cu un 2080Ti :

Nu aveam cum sa nu fiu nostalgic dupa jocul care ne-a adus Raytracingul si practic ne-a deschis ochii in lumea noilor setari grafice : Battlefield V – un alt exemplu de cat de bine poate sa lucreze DLSS-ul si cat de importanta e implementarea sa. In plus, e singurul joc (din ce am observat pana acum) ce urca nivelul de VRAM folosit la 19GB(! din cei 24 disponibili) atunci cand e jucat in setari maxime, in 8K – adica de 4 ori densitatea de pixeli fata de 4K – insane.

Cam acestea sunt jocurile reprezentative pentru generatia RT2000. desigur, sunt si altele ca Division2, Gears5, Anthem, and so on.. insa asta e lista mea, incercand sa aduc titlurile cu cea mai mare greutate. Ar trebui sa adaug aici si ultimul clip urcat : Crysis Remastered !

O modalitate perfecta de a tortura sistemul, aducand sintagma ”But can it run Crysis” in insusi setarile grafice ale jocului. Da, exista un PRESET (cel maxim) care se numeste exact asa. Arata foarte bine… al naibii de bine chiar. Hype-ul din jurul acestui REMASTERED insa… mi s-a parut cumva prea exagerat, motiv pentru care abia acum a ajuns pe canal..

NOUA GENERATIE

Nu sunt obligatoriu jocurile care sunt lansate in a doua jumatate a anului 2020. Ma refer la jocuri care la lansare, era deja clar ca sunt ”ahead of it’s time”. In sensul asta, as putea sa dau exemplul lui Mass Effect: Andromeda. La lansare, flagship-ul Nvidia era 1080Ti si nu reusea sa ruleze acest joc in 4K sub nici o forma, fps-ul fiind jalnic. Era clar ca jocul era construit cu o alta generatie in gand.. De altfel, isi poate ocupa locul in lista de mai sus, fara probleme.

Insa eu ma refer la acele titluri speciale iar lista e deschisa de DetroIT: Become Human.

E clar ca acest titlu, desi foarte playable cu un 2080Ti 4K extreme settings, avea un mesaj ”subliminal” in materie de setari. In 8K pare sa fie modul in care acest titlu trebuie jucat pentru a fi integrat cu adevarat in peisajul jocului, insa 2080Ti reusea doar un modest 20..25 fps si chiar se simtea ca esti in acea marja. A venit insa acest RTX 3090 care a demonstrat cine e noul flagship !

Trebuie sa adaug la noua generatie un alt titlu care arata si …suna, absolut bestial : Death Stranding

120.. 130..140+ fps in 4K All Ultra si o demonstratie de forta a acestui DLSS 2.0 – ”the ultimate DLSS” cum a fost numit la lansare. Ca efect vizual jocul e breathtaking.. e clar, insa coloana sonora este o capodopera in sine, asa cum este si tot intro-ul, insa cand vezi numele Hideo Kojima incepi sa intelegi DE CE totul se imbina perfect. Cireasa de pe tort ? Mads Mikkelsen joaca un rol principal.

Desigur, pastrez lista deschisa pentru Read Dead Redemption 2. Insa avem alte titluri si voi mentiona doar doua : Cyberpunk 2077 si WatchDogs: Legion. Nu mai este de mult nici o noutate ca developerii de jocuri sunt mana in mana cu dezvoltatorii de hardware, impingand mereu limitele – asta este PROGRESUL. Motiv pentru care imi e greu sa ii inteleg pe cei care se plang de jocurile ce devin pe zi ce trece mai demanding, mai ales in rezolutii ce sar de 1080p cu detalii peste mediu. Asta e un trend care va continua si cred ca se va accentua. Era lui CS-GO a apus de mult..

Lista in curs de completare 🙂

Asa cum promiteam, Red Read Redemption e aici !

O groaza de setari de incercat, in 4k, DX12, Vulkan API, filtre de calitate si asa mai departe.. Jocul arata …bestial si se misca in functie de cat de mult ceri de la el si capacitatile hardware pe care le ai.. Partea bune e ca sunt o groaza de setari de calitate pe care le poti modifica asa ca sunt multe variante de a ”stoarce” mai multa performanta.

Azi sper sa reusesc sa duc povestea mai departe si sigur vor urma si alte clipuri. Sper sa gasesc echilibrul dintre calitate/performanta astfel incat sa fii multumit de FPS-ul scos cu un Strix 3090. Stay Close 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.