Drumul catre 12900K

Cum ar spune cineva, s-a votat in Marea Adunare Nationala planul de upgrade si implicit, cadoul meu de Craciun. Insa care ar fi motivele unui upgrade cand folosesti deja un 16 core CPU (i9 7960X) si spre ce ai putea sa faci upgrade? Avand in vedere ca testam cele mai pretentioase jocuri in rezolutie 4k in cele mai inalte setari de calitate, am tinut sa postez si aici planul de upgrade, ca pe viitor lumea sa stie cu ce testam.

12900K Here I Come !

Vesti tot mai bune de la Intel. Se pare ca noua linie va fi lansata pana la sfarsitul lui Noiembrie si in sfarsit avem acea noutate in industrie : un CPU Hibrid. Practic, 12900K va fi varful de lance pentru desktop users fie ca vorbim de munca obisnuita a unui CPU (browsing, day-by-day tasks), fie ca ne ducem in zona de editare video, dar mai ales GAMING. Care e noutatea ? Sunt 16 core-uri si asa cum le numeste Intel, sunt 8 procesoare mari si 8 proceasoare mici, urmand ca acestea sa se ocupe de task-uri diferite in functie de dificultatea lor. In termeni ”colocviali”, e vorba de divizarea muncii pe criterii de dificultate si specializarea ”muncitorului”.

Urmatoarea generatie de CPU va fi prima care va accepta noul DDR5, va consuma mai putina energie, va avea un Cache de 30MB, va lucra la frecvente semnificativ mai mari si…. cel putin din cifrele pe care le avem pana acum din surse neoficiale, pare sa distruga competitia, fiind cu 15/20% mai rapid decat 5950X.

Nu as vrea ”sa ma arunc” prea mult in cifrele legate de performanta, avand in vedere ca in majoritatea cazurilor, acel boost de performanta fata de 5950X a fost atins folosind Windows10 si DDR4 iar acum aflam ca echipa Intel a petrecut MULT TIMP cu cei de la Microsoft pentru a optimiza PUTERNIC Windows11 pentru noile procesoare hibrid, mergand pana in punctul in care utilizatorii actuali de procesoare AMD care au facut deja upgrade-ul catre Windows 11, au semnalat o scadere a performantei de 10-17%.

Privind tabelul de mai sus, sare in ochi acel turbo boost on all cores de 5GHz (in functie de aplicatie, vor fi doua CORE-uri care vor atinge 5,3GHz!). In prezent cu 7960X ating undeva la 4,4 si e de inteles de ce competitia (5950X – 4,7GHz) trecea in fata. Desigur, facem exceptie de alte tehnologii mai noi pe care AMD a reusit sa le implementeze cu succes in seria 5000. Insa privind doar aspectul frecventelor, ne putem da seama ca exista potential serios de crestere a performantei. Tinand cont de faptul ca jocurile din ziua de azi se simt tot mai bine in crecvente mari, nu avem cum sa nu ”cuplam” STRIX-ul 3090 decat cu un 12900K. Si de aici, bulgarele de zapada.

Generatia 12 Intel necesita un nou socket (1200), adica o noua placa de baza. Nu voi repeta greseala din trecut si de data asta, ma voi orienta spre un mid-range MB, acceptand faptul ca ROG Rampage VI Extreme de acum, desi ireprosabila dpdv calitativ, a fost o risipa inutila de bani. Adica daca ai de gand sa faci un overclock agresiv atat pe CPU cat si pe modulele de DDR, DA, ai nevoie de un MB care sa poata rezista la temperaturi si stress electric ridicat pentru mult timp, insa pentru zona standard, nu ai nevoie de asa ceva. In 3 ani nu am facut nici un occ pe 7960X si nici pe RAM (pt ca nu am simtit nevoia de mai mult).

Prin urmare, 12900K va trebui sa se multumeasca cu un mid-range MB, probabil tot de la ASUS, capabil sa sustina pana la 64GB DDR5. Da, ca cercul sa fie perfect, sper sa reusesc sa pun mana pe un kit de 32GB DDR5 in prima faza. Avand in vedere frecventele nebune la care lucreaza noul RAM (4800++Mhz) fata de ce folosesc acum (2666Mhz), nu cred ca voi mai avea nevoie de 64, insa vom vedea. Am lucrat in proiecte Adobe unde foloseam in jur de 38GB la editare/ecoding deci…

Concluzii

i9 7960X si-a facut treaba din plin in ultimii 3 ani si probabil varful de performanta l-am atind pe vremea cand foloseam un Sli 2080Ti (2x2080Ti). Insa frecventele lui si generatia mai veche, tin acest 3090 in loc si asa cum spuneam si in postul precedent, Far Cry 6 a reusit sa-mi arate limitele procesorului. Relevanta in ce postezi e importanta, mai ales in algoritmul YouTube, asa ca pentru a ramane relevant si in pas cu gamingul la cel mai inalt nivel, acest upgrade se impune. Pana la urma, 7960X nu a fost niciodata un CPU dedicat gamingului, fiind intrecut chiar si de 9900K datorita acelor frecvente mai mari practicate.

In afara de necesitatea evidenta, exista si rivalitatea asta Intel VS AMD in afara careia nu vreau sa raman, asa cum nu raman in urma nici la categoria Nvidia VS ATI Radeon. Stiu ca sunt persoane care isi vor spune in gand ”ce risipa”, insa as aminti un singur lucru : eu nu fumez… Cu siguranta ”viciul” meu alimentat din Craciun in Craciun, e mai putin costisitor decat cel al unui fumator.

2 gânduri despre “Drumul catre 12900K

  1. Pingback: 12900K – Order Placed ! – Extreme Gaming&Hardware

  2. Pingback: Intel a marcat – Care e planul AMD ? – Extreme Gaming&Hardware

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.